Устойчиво развитие в България

Блогът на Основа

Тук ще откриете интервюта с лидери в устойчивия бизнес и добрите примери от България и света. Ще споделяме инсайти от реализираните ни проекти и всички важни новини и законови промени, свързани със зелените политики и зеления бизнес в България. 

новини

Докладът на IPCC: Можем да намалим наполовина емисиите до 2030 г.

Можем да намалим наполовина емисиите до 2030 г. и да ограничим повишаването на температурите, ако предприемем незабавни и драстични действия. Това заключиха учените в последния доклад на IPCC от 4.04.20222 г.

новини

Planned obsolescence: ЕК забрани планираното остаряване на стоките​

Също така ЕК предприема и редица мерки за ограничаване на заблуждаващите твърдения за екосъобразност (greenwashing).

нашите проекти

Employee engagement: Ценна пластмаса или как да ангажираме екипа си по екологични въпроси

Днес ще ви разкажем за една от най-цветните и забавни работилници, по които сме работили с клиентите си в Основа. Заедно с Ценна пластмаса – София и екипа на А1 успяхме да превърнем само за няколко часа два огромни чувала (5 кг.) пластмасови отпадъци в полезни предмети за ежедневието.

новини

Безплатен наръчник: Забраната на пластмасата за еднократна употреба в България

Изтеглете безплатния наръчник и разберете кои са забранените и ограничените пластмасови продукти за еднократна употреба, какви алтернативи съществуват, какви са изискванията за промишлен дизайн и още полезна информация.

новини

Нов глобален Net-Zero стандарт за бизнеса

Инициативата Science Based Targets (SBTi) създаде първата по рода си глобална рамка за постигане на нулеви емисии от бизнеса – Net-Zero Standard. Тя включва ясни насоки, критерии и препоръки, които да помогнат на компаниите да си поставят научнообосновани цели за намаляване на парниковите си емисии, съобразно глобалната цел за задържане на повишението на глобалната температура под 1,5°C.

новини

Основа спечели финансиране за иновативен проект за устойчив бизнес

Основа спечели начално финансиране от 5000 EUR от ClimAccelerator Black Sea за разработване на първата безплатна дигитална платформа на български език за изчисляване на парниковите емисии (GHG) на бизнеса.

новини

Gabrovo Green Accelerator с грант от 25 000 лв. за зелен стартъп

Акселераторът ще подкрепи с 25 000 лева български стартъп, който защити най-добрият проект зa зeлeни бизнec инновации и идеи. 

интервю

AKIND: Устойчивият бизнес трябва да бъде прозрачен

Създателката на шведския бранд за етично произведени бижута “AKIND” – Ана Уауандър разказва пред екипа на Основа, какъв е отпечатъкът на бижутерийната индустрия върху околната среда и как е оставила работата си, за да се посвети на устойчив бизнес. 

Нашите Проекти

Masterchef с по-малко отпадъци

Днес ще ви разкажем за практиките, които екипът на Masterchef прилага, за да намали своите отпадъци и за ролята на Основа в тези процеси.

 
Европа

Европейците планират да ограничат полетите и месото заради климата

Данни на ЕИБ показват, че повечето европейски граждани възнамеряват да летят по-малко и вече консумират по-малко месо, за да помогнат в борбата с климатичните промени, сподели Reuters.

Guide

Как да поставим цели за устойчивост на компанията си през 2021 г?

Предлагаме ви няколко стъпки, с които да изберете най-правилните цели за устойчивост за бизнеса си през 2021 г.

Интервю

LAM'ON: Природосъобразният бизнес е печелившо решение

Основателите на иновативния български зелен стартъп – LAM’ON разказват за бизнес модела си, проблемите, пред които се изправят и как устойчивият бизнес може да бъде печеливш.

Новини

Основа с отличие Forbes 30 под 30​

Съоснователят на Основа – Симона Стилиянова стана част от  селекцията 30 под 30 на Forbes Bulgaria България в категория “Социално предприемачество”.

Конкурс

Основа помага на българския онлайн бизнес да стане по-зелен и да намали разходите си​

Основа стартира инициатива за зелена трансформация на онлайн магазините у нас. Кампанията ще започне с конкурс, а победителят ще получи серия от безплатни консултации, анализ и стратегия, чрез които да оптимизира процесите си, намалявайки разходите и въглеродните си емисии. 

получавайте първи важните новини

Абонирайте се

Основа

Member of
greentech alliance osnova

Свържете се с нас

hi@osnova.bg

Последвайте ни