LAM'ON: Природосъобразният бизнес е печелившо решение

Lamon Основа

Основателите на иновативния български зелен стартъп - LAM'ON разказват за бизнес модела си, проблемите, пред които се изправят и как устойчивият бизнес може да бъде печеливш.

За да се справи с намаляващото количество природни ресурси и резултатите от промените в климата, бизнесът прави все по-категорични стъпки в посока “кръгова икономика”, “зелен дизайн” и умно използване на ресурси. В световен план вече съществуват хиляди примери за успешни компании, водени от принципите на устойчивото развитие, а тенденциите показват нарастване на броя им. Все по-често виждаме такива примери и в България. В серия от интервюта ще ви запознаем с най-ярките и успешни примери у нас, които да ви вдъхновят и да ви дадат съвети как да развивате своя бизнес спрямо добрите практики на устойчивото развитие.

За LAM'ON

Биоразградимо ламиниращо фолио

Първите ни гости са Анджела Иванова и Гергана Станчева от LAM’ON – иновативна българска компания, разработваща биоразградимо ламиниращо фолио – алтернатива на пластмасовия ламинат, използван масово в печатната индустрия. В рамките на 2 години проектът им бе отличен от редица конкурси, сред които акселераторската програма Chivas Venture за България и Climate KIC. Устойчивото развитие е движеща сила в бизнеса им и именно това го правим успешен. Ето какво споделиха пред екипа на Основа. 

Аднжела Иванова и Гергана Станчева Lamon Основа
Анджела Иванова и Гергана Станчева, съоснователи на LAM'ON. Сн: LAM'ON

13,200,000 тона нерециклируемо фолио се използват всяка година от печатната индустрия в Европа.

Какъв е въглеродният отпечатък, който печатната индустрия, която е ваш таргет, генерира? Как вашият продукт се справя с този проблем?

Г: Този въпрос се оказа един от най-трудните за нас самите. Уви, оказва се, че такава статистика просто не съществува. Секторът е изключително сегментиран и що се отнася до употребата на ламинат и лак, информация просто няма. Събираме такава директно от печатниците, с които комуникираме и така изградихме груба картина за положението в България и Европа.

Към момента е Европа има 110,000 печатници, като една средно голяма използва около 10 тона ламинат на месец, който не се рециклира. Цифрите за година съответно са главозамайващи. Големият плюс на LAM’ON е че фолиото ни е подходящо за компост. Така вместо боклук имаме нов продукт.

Как комуникирате мисията за устойчиво развитие с вашите потенциални клиенти?

А: Клиентите ни са наясно, че като демонстрират прозрачност на действията си, засвидетелстват ангажираност към природата и декларират социална отговорност, освен до разширение на бизнеса може да стигнат и до намаляване на разходи. Оптимизацията на процесите в една компания говори най-вече за стабилно развитие и за щастие нашите преки клиенти го знаят много добре.

Това просто е сигурна формула за успех и дългосрочни отношения с техните клиенти.

Оптимизацията на процесите в една компания говори най-вече за стабилно развитие.

Кое беше основополагащо – бизнес моделът или устойчивото развитие? Как намерихте баланса?

Г: Това пътешествие започна с търсенето ни на подобен продукт за личните ни проекти. В този смисъл мисля, че преди всичко беше желанието ни за по-екосъобразни опции в печатната индустрия. Известно време търсихме заместител на ламината, а в последствие установихме, че просто можем да създадем по-добър ламинат.

Винаги сме се водили от именно това желание да оставяме по-малък отпечатък върху планетата ни, а за да успеем, бизнесът трябва да работи и да се разраства. Така и балансът си дойде естествено – едното не може без другото.

Как се спряхте на точно този материал като алтернатива на стандартното ламиниращо фолио? Има ли други алтернативи? Как оценихте коя е най-добрата опция както за природата, така и от финансова гледна точка?

 

Г: До биополимери и конкретно полимлечна киселина стигнахме в процеса на проучване какво изобщо съществува като  опция, както и от научните трудове, с които ни снабди доц. д-р. Даринка Христова. Имахме доста конкретни изисквания към материала и изключвайки най-новите и недостъпни биополимери, както и тези, които не са с необходимата кристалност и еластичност – стигнахме до PLA. От там започна главоблъскането ни с доц. д-р. Филип Ублеков, третият човек в ядрото на компанията, по точната рецепта за фолио и нетоксично лепило

Биоразградимо ламиниращо фолио Lamon
Снимка: LAM'ON

Какви са въпросите, които получавате най-често от вашите потенциални клиенти? До каква степен устойчивостта е критерий при техния избор?

А: Имайки предвид продуктите, които предлагаме, това определено е критерий. Най-честите въпроси (освен за цената, разбира се) са за самото разграждане: колко време отнема, кога стартира и дали действително е съвсем природосъобразно.

Има доста подвеждаща информация в интернет относно биополимерите и тяхната устойчивост. Затова държим да подчертаем на нашите клиенти, че всяка една суровина на пакетиращото фолио или ламината е сертифицирана, което гарантира качеството на крайния продукт.

Скоро ще получим и официалните сертификати, което ще ни позволи да използваме и добре познатите зелени марки. 

Биоразградимо ламиниращо фолио Lamon
Снимка: LAM'ON

Какви цели си постави LAM’ON за 2021?

А: Скоро дадохме старт на изграждането на семи-индустриално производство тук в София. Само по себе си това значи наемане на още хора в екипа. Главна цел е до средата на годината то да бъде в пълен блясък, а дотогава да сме бетонирали отношения с някои от пилотните ни клиенти.

Отвъд това се стремим към разширение на портфолиото ни спрямо допълнителните запитвания от клиенти.

Да работим природосъобразно е не само по-човешкото, но и по-печелившото бизнес решение.

Какво ще посъветвате бизнесите, които досега не са възприемали устойчивото развитие като основна цел?

А: Бих ги посъветвала да инвестират време и енергия сега. Заслужава си.

Тенденциите в световно ниво са към устойчиво развитие и колкото по-рано демонстрират такова – толкова по-лесно ще спечелят доверието на бъдещи клиенти.

Г: Крайният потребител, а оттам и пазарът правят рязък завой към зелени иновации и устойчив бизнес като най-търсен модел. Съответно да работим природосъобразно е не само по-човешкото, но и по-печелившото бизнес решение.