Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/osnovabg/public_html/wp-content/plugins/easy-font-icons/lib/mm-easy-font-icons.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/osnovabg/public_html/wp-content/plugins/easy-font-icons/lib/mm-easy-font-icons.php on line 38

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/osnovabg/public_html/wp-content/plugins/easy-font-icons/lib/mm-easy-font-icons.php on line 40
AKIND: Устойчивият бизнес трябва да бъде прозрачен​ | Основа

AKIND: Устойчивият бизнес трябва да бъде прозрачен

akind

Създателката на шведския бранд за етично произведени бижута “AKIND” – Ана Уауандър разказва пред екипа на Основа, какъв е отпечатъкът на бижутерийната индустрия върху околната среда и как е оставила работата си, за да се посвети на устойчив бизнес. 

За Анна и AKIND

Етични бижута

Анна е ентусиазиран предприемач от малко градче в Швеция. Дълги години работи като адвокат, но изоставя професията си, за да се посвети изцяло на своята компания Akind. Мисията ѝ е да създаде съвременен бранд, предлагащ висококачествени бижута, направени от устойчиви материали на справедливи цени. 

Anna Wallander akind
Anna Wallander, photo: Akind

Когато не намираш това, което търсиш, създай го.

Идеята за Akind се появява през 2017 година, докато Анна търси за себе си съвременни стилни златни бижута, изработени по устойчив начин, които същевременно да са на разумна цена. Не успява да открие нищо подходящо и създава собствен бранд. Заедно с двете съоснователки на Akind, започват да работят по идеята, за да може повече жени да получат възможността да се докоснат до качествени бижута на справедлива цена, без това да вреди на околната среда.   

Photos: Akind

въздействие върху околната среда

Добивът на злато за направата на една брачна халка генерира близо 20 тона опасни отпадъци

Добивът на благородни метали и скъпоценни камъни, каквито са златото и диамантите, е една от най-разрушителните индустрии, както за околната среда, така и за хората, работещи в нея. Добивът на злато за направата на една брачна халка, например, генерира близо 20 тона опасни отпадъци.[1] Изсичат се гори, населението на цели села бива изселвано, против волята си, за да се изградят мини. Тяхното функциониране замърсява водата и земята с живак, цианид и арсен, застрашавайки здравето на хората и екосистемите. А в тях често, в непосилни условия, работят деца.

Photo: Akind

Какво представляват диамантите, отглеждани в лаборатория?

А: Диамантите, отглеждани в лаборатория, се изработват в условия, пресъздаващи тези, които формират диамантите и под земята (силно налягане и висока температура). Изискванията от страна на ресурси, обаче, са минимални спрямо количествата, необходими при изкопни дейности. Нещо като да отгледаш дърво в оранжерия, в сравнение с това да го отсечеш директно от гората. 

Има много причини, поради които отглежданите в лаборатории диаманти са по-добро решение от конвенционалните. Отглежданите в лаборатории диаманти са също толкова реални, колкото добитите. Подобно на добитите от земята диаманти, отглежданите в лаборатории се състоят от един единствен елемент – въглерод. Те проявяват същата изключителна красота и блясък, защото са идентични по състав с добивният диамант. Разликата е, че те нанасят много по-малко вреда на нашата планета, тъй като са екологични, напълно проследими, безконфликтно финансирани, произведени при контролирани условия на труд както и по-достъпни. Следователно, ние не виждаме смисъл да унищожаваме природата си, като извличаме нещо от земята, което  съвременните технологии могат да създадат над земята, дори и с още по-добро качество.

Photo: Akind

Каква беше причината да изберете Испания за изработка на вашите продукти?

А: В началото, когато основахме Akind, бяхме в търсене на производители от цял свят – Близкият Изток, Индия, САЩ и Европа. Стартирахме работа с фабрика в Естония. Това решение, обаче, се оказа сериозно предизвикателство, тъй като те не можеха да осигурят материалите, от които ние се нуждаехме. След това неуспешно сътрудничество заминахме за Италия, за да посетим търговско изложение в търсене на нови доставчици. Там намерихме подходяща фабрика от Испания. Започнахме работа с тях, но два дни преди официалния старт, изненадващо те прекратиха нашето сътрудничество – това беше изключително стресиращо и ние буквално се паникьосахме.

Photos: Akind

За щастие хората от същата тази фабрика ни препоръчаха друга подобна, също от Испания, с която и в момента работим заедно и, да призная, не можем да бъдем по-щастливи от това партньорство. Фабриката, с която в момента работим, се управлява от трето поколение златари, семеен бизнес с 13 служители. Техният уникален опит в производството на нежни златни бижута ги прави експерти в тази сфера, освен това е изключително ценно, че те се намират в рамките на Европейския съюз, тъй като това улеснява доставките. 

Освен това Испания има много специално място в сърцето ми, защото, когато бях на 20 години живях в южна Испания, така че възможността да се върна обратно там по работа е наистина нещо страхотно!

Кое е най-голямото предизвикателство пред вас в устойчивия бизнес?

А: Няма преки пътища към това да бъдеш устойчив. За нас е важно нашите продукти да се произвеждат по устойчив начин от началото до края, така че клиентът да се чувства спокоен и горд, че са нанесени минимални вреди на нашата планета. За да постигнем това, обаче, трябва да отделяме допълнително време за намиране на правилния материал, определяне на неговия произход както и да установим какви са били производствените практики. Например, ние не просто избрахме доставчик на диаманти произведени в лаборатория, а направихме задълбочено проучване, за да гарантираме, че сме избрали тези с етични и устойчиви практики.

За да бъдеш устойчив трябва да бъдеш прозрачен.

А: За да бъдеш устойчив трябва да бъдеш прозрачен. Лесно е да се твърди, че даден продукт е устойчив или въглеродно-неутрален, но е много по-трудно да се докаже. Вярвам, че за много компании е огромно предизвикателство да разкрият какво стои зад тяхното производство. В Akind се стремим да предложим пълна прозрачност, за покажем цялостната картина, помагайки както на себе си, така и на нашите клиенти, за да разберем последствията от нашите решения и да започнем да вземаме по-добри такива. Отваряме вратите на нашата фабрика, показвайки всички стъпки при производството на нашите продукти, показваме точно кое колко струва, за да могат клиентите винаги да знаят за какво плащат, както и правим разбор на нашите материали, за да ги проследим техния произход. За нас всичко трябва да бъде истинско през целият му производствен път. 

Честността в ценообразуването - в Akind разкривате как точно формирате цените си - как успявате да ги запазите по-ниски от традиционните търговци на дребно? Разходите от конвенционалното производство на бижута по-високи ли са или сте успели да ги оптимизирате?

Photo: Akind

A: Akind е изграден като близък до потребителя бизнес модел, базиран единствено и само на директна дигитална продажба. Като поддържаме всичко онлайн, ние намаляваме посредническите разходи, надценките на дребно и не добавяме разходи за дизайнерски етикети. Докато други марки продават нежен единичен диамантен златен пръстен за около 450 EUR, в Akind го предлагаме за около 190 EUR. При всички случаи това е по-достъпния вариант за закупуване на скъпоценните бижута.

Какво ще посъветвате бизнесите, които досега не са възприемали устойчивото развитие като основна цел?

Изграждането на голям луксозен бизнес е страхотно, но сигурността, че всички ще имаме къде да живеем след едно десетилетие, е със сигурност нещо още по-страхотно.

A: Не съществува „единствено правилно решение“ относно устойчивостта. Най-доброто решение зависи от амбициите и вложенията на всяка компания. На първо място, ръководството трябва да се увери, че стратегията на компанията включва желание за устойчивост, ангажираността трябва да започне от върха. Някои компании се борят с количествената възвръщаемост на своите инвестиции в това да бъдат устойчиви, но всъщност е страхотна маркетингова стратегия, като се има предвид, че потребителите стават все по-информирани и по-осъзнати по отношение на устойчивото потребление, така че вложенията в устойчивост по-скоро трябва да се разглеждат като полза. И накрая, както споменах по-рано, прозрачността е предпоставка за оценка и подобряване на практиките за устойчивост. Не можете да имате отношение без прозрачност, така че това трябва да се вземе предвид при изчисляване на времето и разходите за възприемане на устойчиви практики. Изграждането на голям луксозен бизнес е страхотно! Но сигурността, че всички ще имаме къде да живеем след едно десетилетие, е със сигурност нещо още по-страхотно. Най-просто казано трябва да сме сигурни, че се грижим за нашия дом.