Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/osnovabg/public_html/wp-content/plugins/easy-font-icons/lib/mm-easy-font-icons.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/osnovabg/public_html/wp-content/plugins/easy-font-icons/lib/mm-easy-font-icons.php on line 38

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/osnovabg/public_html/wp-content/plugins/easy-font-icons/lib/mm-easy-font-icons.php on line 40
Основа с отличие Forbes 30 под 30 | Основа

Основа с отличие Forbes 30 под 30

Simona-Stiliyanova-Forbes-30-pod-30
Изображение: Forbes Bulgaria

Нашият съосновател Симона Стилиянова стана част от  селекцията 30 под 30 на Forbes Bulgaria България в категория “Социално предприемачество”. Отличието е високо признание за дейността на Основа и Zero Waste Sofia за намаляване на въглеродните емисии на бизнеса и индивидите у нас. 

Симона има дългогодишен опит в сферата на корпоративните комуникации в големи международни компании. Завършила е специализация по устойчив бизнес към University of Colorado и активно работи за справяне с последствията от дейността на бизнеса и обществото ни върху климатичните промени. 

През 2018 г. създава блога Zero waste Sofia, чрез който цели да повиши информираността у нас относно проблема с околната среда, предлагайки лесни и изпълним съвети, с които читателите да намалят въглеродния си отпечатък. В момента блогът е създал около себе си активно общество от над 13,000 души от цялата страна.

През същата година Симона създава картата Чешмите на София, като инструмент за намаляване на пластмасата за еднократна употреба. Няколко месеца по-късно картата се разраства на национално ниво и в момента има над 1200 чешми в цялата страна, а активни доброволци добавят нови ежедневно. През 2019 г. проектът “Чешмите в България” е отличен в конкурса за социални иновации на Европейската комисия и се класира сред 30 полуфиналисти, между повече от 500 кандидати от цяла Европа, търсещи решения на проблема с пластмасата за еднократна употреба. По време на участието си в конкурса Симона среща Божана Загорчева, от която получава менторска подкрепа да развие проекта си. Божана е експерт в сферата на оптимизацията на процеси и управление на проекти с нестихващ интерес в сферата на устойчивото развитие. 

 

През 2020 г. Симона и Божана основават Основа – съветник за устойчив бизнес в България. Мисията на компанията е да помага на бизнеса и околната среда да процъфтяват заедно. Компанията държи да покаже на своите партньори и обществото, че успехът на бизнеса и неговата устойчивост вървят ръка за ръка. За краткото време, в което компанията съществува, вече има няколко успешно реализирани проекта. 

Симона и Божана са сред отличените иноватори в сферата на климата за Централна и Източна Европа от Ashoka Global и EIT Climate KIC CEE. 

В сферата на социалното предприемачество Симона е в компанията на още 4 дами с кауза – Вера Маркова,  Green Revolucia, Рая Раева, 27, „В като Вагина“, Калина Христова, 26, Konopi и Ивелина Чоева, 23, Сдружение „Помощ за теб“

Пълният списък Forbes 30 под 30 2020 можете да откриете тук. 

Симона Стилиянова Божана Загорчева
Симона Стилиянова и Божана Загорчева Основа