Основа навършва една година

Наръчникът за устойчив бизнес Основа става на една година

Основа навършва една година. Благодарим за подкрепата на всички, които ни следват и ни подкрепят в борбата с климатичните промени, на всички партньори, с които успяхме да изградим стабилни основи за съвместна работа, и на клиентите ни, които ни се довериха в това начинание. Разказваме ви накратко какво направи екипа ни през последните 12 месеца, в желанието ни да помогнем на бизнеса и планетата да процъфтяват заедно.

За по-малко парникови емисии

Решихме да започнем именно през 2020 г. с всички нейни неизвестни. Последните 12 месеца бяха предизвикателни за всички, а ситуацията се изменяше постоянно, като се очертава и през следващите месеци това да продължи. Въпреки предизвикателствата, много български компании взеха решението да направят бизнеса си по-зелен, а ние с радост ги подкрепяме по пътя им. Проектите ни бяха разнообразни –  от изграждане на цялостна стратегия и оптимизация на процеси, изчисляване на парникови емисии и целеполагане, през ангажиране на служители до идейни зелени проекти. А секторите, в които работим са също така разнообразни –  медии, e-commerce, ХоРеКа и телекомуникационния сектор.

С креативен подход помагаме за ангажирането на служители в български компании да направят стъпки към по-устойчив начин на живот. 

Подарихме зелена трансформация на една стартираща компания, в следствие на което предстои тя да намали генерираните емисии и да неутрализира оставащите.

Информация за част от тях можете да откриете в блога ни, някои все още са в процес, но ще се постараем да ви разкажем с подробности съвсем скоро.

Повече знание в сферата на устойчивото развитие в България

Включихме се в разнообразни проучвания за сектора на устойчивото развитие в България  в контекста на разработката на научните трудове на шестима студента. С удоволствие приехме поканата да бъдем лектори в програмата Panda labs на WWF България с фокус  “Бъдещето на отпадъците”.

Още

Проучихме нагласите на българите към зелените” практики на бизнеса, предпочитанията им, разпознаването на подвеждащите практики (greenwashing) и др.  Включиха се 400 български граждани от 33 населени места. А резултатите са повече от интересни, очаквайте да ви ги споделим съвсем скоро. 

На ръба на първата година сме в процес на финализиране и на бизнес дигитален наръчник за забраната на еднократна пластмаса.

Признания 

Получихме признания от Forbes, Ashoka, Bloomberg и bTV.Станахме част от глобалния Greentech alliance, в който обединяваме усилията си с едни от най-ярките стартиращи компании в сферата на устойчивото развитие.

Партнирахме си с община Габрово в Gabrovo Innovation Camp, който продължава и в момента. Спечелихме първоначално финансиране от ClimAccelerator Black Sea, за разработването на първия научно-базиран калкулатор за парникови емисии на български език. 

В блога на Основа ви срещнахме ви с няколко успешни компании от България и света, които са поставили устойчивото развитие в ядрото на бизнеса си 

Благодарим на КапиталForbes, Bloomberg, Investor, Go guide, Успелите, The Recursive, БНР  и всички медии, които ни подкрепиха и разказаха нашата история! 

А това е едва началото!

С вашата подкрепа се надяваме през следващата година да утроим броя на успешните истории в България.

Последвайте ни

Станете част от глобалното движение на устойчивия бизнес​​

Основа

Member of
greentech alliance osnova

Свържете се с нас

hi@osnova.bg

Последвайте ни